понедельник, 6 июля 2009 г.

Уважаеми Генадий,
Преди всичко искам да Ви благодаря за участието в блога и за оценката на сайта на български на радиокомпания „Гласът на Русия”. На вашия въпрос „Какво може да се очаква от руско-американските преговори в Москва?” ще отговоря кратко, като се надявам по-подробно да анализирам резултатите от преговорите на американския президент Барак Обама в Москва.

Не случайно започващите на 6 юли в Москва руско-американски преговори са в центъра на вниманието на световните медии. От състоянието и развитието на тези отношения до голяма степен зависи сигурността на планетата, успеха на борбата с предизвикателствата на 21-ия век – неразпространението на ядреното оръжие, разоръжаването, международния тероризъм, създаването на нова система на сигурност на европейския континет, наркотрафика и т.н.
Последните две години от президенството на Джордж Буш затормозиха развитието на руско-американските отношения, а по някои основни въпроси ги изостриха. С новата американска администрация, начело с Барак Обама, Русия, а и международната общност, свързва определени надежди на подобряване на руско-американските отношения. През последните години светът стана друг. Старият баланс на силите е разрушен, а не знаем какъв ще бъде новия и кога ще се формира. Стратегическите предизвикателства за Русия и САЩ станаха други, затова асиметрията практически няма това значение, както преди 10-15 години. По глобалните проблеми между Москва и Вашингтон има допирни точки. И задачата на президентите на двете страни в Москва е да намерят обща почва за по-тясно сътрудничество в бъдеще. Русия и САЩ имат общи интереси и различни приоритети. И затова трябва да се търси баланс на интересите и приоритетите. И по различните въпроси трябва да се правят отстъпки и компромиси, за да може като общ резултат да се получи надеждно сътрудничество по въпросите, които са жизнено важни и за САЩ, и за Русия.
Интересно е мнението на влиятелния американски политолог Том Грем за предстоящите преговори в Москва. Той смята, че не може да се очаква от тези преговори бърз резултат, пробив в руско-американските отношения, но американската страна е готова стъпка по стъпка да подобрява тези отношения, осъзнавайки какво иска до постигне след 3-5 години. Един от главните въпроси, който също ще бъде обсъден в Москва, е за загрижеността на Русия от разполагането на елементи на американската ПРО в Европа – в Полша и Чехия. Самият факт, че активното придвижване на тези планове от бившия президент Джордж Буш, засега е стопирано и се очаква окончателно решение не по-рано от есента, говори за това, че новата американска администрация е готова да обсъди с руската страна необходимостта от създаването на такава ПРО в Европа. В същото време Москва предлага да бъде създадена обща система за ПРО с използване на руски радари. От друга страна, Вашингтон е обезпокоен от сътрудничеството на Москва с Техеран в областта на атомната енергетика. И по двата въпроса при желание биха могли да бъдат намерени компромисни, задоволяващи и двете страни решения.
Терминът „презареждане” на руско-американските отношения беше озвучен от новата американска администрация. Остава да се надяваме, че тези отношения действително е необходимо и могат да бъдат презаредени в интерес на двете страни, на световната общност.
Румен Попов

Комментариев нет:

Отправить комментарий