суббота, 18 апреля 2009 г.



МОСКОВЧАНИ СЕ ВЪЗХИЩАВАТ НА СПАСЕНИТЕ СЪКРОВИЩА НА
ДРЕВНА ТРАКИЯ

„Спасените съкровища на древна Тракия от колекцията на Васил Божков”, представени на изложбата, открила се тези дни в Държавния музей на изкуството на народите на Изтока в Москва,, намериха възторжен прием у руските специалисти и любители на древни раритети. Изложбата, което ще работи до 21 юни, се показва в рамките на Националната програма „Година на България в Русия” и е безспорно важно средство за ново сближаване между нашите народи. Да не забравяме, че траки и скити не само са живели в географска близост, те са обменяли културни ценности във вид на царски дарове, царските дворове сключвали династически бракове - всичко това са знаци на мирни добросъседски отношения. По този начин се проследява още една връзка в древността между българския и руския народи.
Повече от 200 експоната демонстрират изкуството на Тракия, както в древността гърците наричали територията на днешна България. Изминаха хилядолетия, и земята на България, съхранява в себе си съкровищата на тракийци, които се появиха на бял свят за да разкрият майсторството на древните художници и да приповдигнат завесата на тайната на техния мироглед.
Собственикът на колекцията Васил Божков отделя огромни средства за реставриране на намерените произведения. Достатъчно е да спомена, че стойността на представените на изложбата в Москва древни експонати възлиза на сумата 58 милиона евро. Божков предоставя експонатите на своята колекция за тяхното изучаване и научна публикация., води активна дейност за популяризирането на изкуството на древна Тракия. Той се стреми да върне вече изнесените тракийски изделия в България, купувайки тракийски произведения на изкуството на чуждестранни аукциони и у частни колекционери. Около колекцията на В. Божков се водят много разговори. Некои го осъждат, смятайки, че подобен вид колекциониране стимулира „черната археология”. Но има и други, които са мнозинство – те разбират, че днес държавата не е в състояние да спре грабителските разкопки и В. Божков с дейността си на колекционер буквално спасява произведенията на древното изкуство на Тракия.
Организираният от В.Божков фонд „Тракия”си поставя благородните задачи по съхраняването, изучаването и популяризирането на историко-културното наследство на България. Не случайно на втория ден след откриването на изложбата беше проведена научна конференция с участието на български и руски специалисти – археолози, историци изкуствоведи, реставратори, - които заедно трябва да решават много проблеми около историята на представените експонати, времето в което са били изработени.. и т.н.
А как оценяват изложбата известни руски специалисти? Ето какво заяви в екслузивно интервю генералният директор на Държавния музей на изкуството на народите на Изтока, докторът на историческите науки Александър Седов.
„Изключително се радвам на открилата се изложба „Спасените съкровища на древна Тракия от колекцията на В. Божков”, още повече, че тя е разположена в нашия музей. Когато миналата година се срещнахме в Москва с професор Иван Маразов и той ми разказа за тази колекция, показа ми каталози, аз възприех идеята с голям ентузиазъм. И действително, експонатите са изключителни и с тях може да се гордее всеки музей в света. Това е достояние на България, с което тепърва ще се запознават хиляди и хиляди хора в много страни на света. В продължение на една година продължиха съвместните усилия на руски и български специалисти и резултатите от техния труд са вече на обозрението на многобройните любители- московчани и гости на руската столица на древното изкуство на траките. Убеден съм, че изложбата ще има огромен успех”, каза накрая Александър Седов.
„Колекцията на В. Божков е една от най-големите сбирки на древността за такъв важен за древния свят регион като Тракия. каза заместник-директорът на Държавния музей на изкуството на народите на Изтока, докторът на историческите науки Тигран Мкртчян.” За Москва, за научната общественост, за широката публика на България, Русия, на Европа и целия свят е много важно представянето на тези съкровища. И мисля, че подобна изложба ще даде нов импулс за изучаването на изкуството на древна Тракия през различни периоди и ще послужи като много добър пример за това, как частни колекционери могат да сътрудничат с науката и как те могат да демонстрират културно-историческото наследство на своята родина, да го съхраняват не само в България, но и да го представят на целия свят, в частност в Русия”, каза накрая Тигран Мкртчян.
При разговорите на Александър Седов с Васил Божков, руската страна изрази желание да организира сведващата изложба на експонати от Римската империя, каквито фондация „Тракия” притежава. И така, щафетата на културното сътрудничество между Русия и България ще продължи


1 комментарий:

  1. С голям интерес прочетох материала за „Спасените съкровища на древна Тракия от колекцията на Васил Божков”, изключително красиви експонати, които московчани ще имат възможност да видят в рамките на Годината на България в Русия. Мисля че подобни прояви на българската култура и изкуство в Русия са онзи ценен и важен елемент във взаимното обогатяване на културите на двата народа. Ние с удоволствие се наслаждавахме на многобройните прояви в Годината на Русия в България – прекрасните танцови, певчески и театрални колективи, изложби. И се надявам, че и България има какво да покаже на руската публика.

    ОтветитьУдалить