четверг, 30 апреля 2009 г.


БЪЛГАРИЯ СЕ ВЛИВА В „ЮЖЕН ПОТОК”

Тази седмица беше богата на прояви на руско-българското сътрудничество в рамките на Годината на България в Русия. Двудневното работно посещение в руската столица на премиера на България Сергей Станишев се следеше с особен интерес не само от руската и българската общественост, но и от редица европейски страни. След официалното откриване на мащабната Национална българска търговско-промишлена изложба от премиерите на двете страни, каквато не е имало от 20 години, настъпиха напрегнати разговори на българския премиер с Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Обсъждаха се въпросите на енергийното сътрудничество. Тук влизат такива проекти, като нефтепровода Бургас – Александруполис, газопровода „Южен поток”, АЕЦ „Белене”.
Спорни въпроси между двете страни имаше по „Южен поток” и доставките на руски газ за България. Разногласията между „Газпром” и неговите български партньори носеха чисто технически характер. Въпросът не е прост, тъй катотой е тясно свързан с днешната стопанска дейност, със сегашните доставки на газ. Вече са подписани контракти до 2030 година. Всичко това трябваше да се обвърже в общ пакет, приемлив както за руската, така и за българската страна. „Днес тези договорености бяха парафирани и това означава, че никакви разногласия повече не останаха” потвърди руският премиер Владимир Путин след преговорите си с българския премиер Сергей Станишев. Това е главният резултат на преговорите на руското ръководство с българския премиер С.Станишев.
България предложи за газопровода „Южен поток” да бъде изградена на територията на страната отделна газопреносна мрежа, а не да се използва съществуващата, тъй като това в отделни случаи може да доведе до нарушаване на обемите на доставки на газ за България и транзита за Турция, Гърция и Македония. В крайна сметка, руската страна се съгласи с искането на България. Новият тръбопровод на „Южен поток” през страната ще бъде собственост на България и Русия – 50% на 50%. Подобно е съотнешението на собственост между „Газпром” и италианската компания „ЕНИ”, страни-съучредители на „Южен поток” на тръбопровода по дъното на Черно море.
На преговорите в Москва, българската страна отново постави въпроса за отпадане на посредниците /”Овергаз”/ при доставките на руски газ за България. По този повод, премиерът Владимир Путин посочи, че „за „Газпром” е безразлично дали ще работи с частни или с държавни компании Това не е политически въпрос, а икономически., и е сложен от юридическа и корпоративна гледна точка, тъй като при сключени вече споразумения ощетената страна може да търси обезщетения по съдебен път при неспазване на договорите. Проблемите са само на експертно ниво, които аз съм убеден, че ще бъдат изчистени”.


И така, Русия и България парафираха документ за строителството на българския участък на газопровода „Южен поток” и след две седмици „Газпром” и „Булгаргаз” ще подпишат документа, което според Путин ще стане в Сочи. Неясността, която до сега съществуваше около „Южен поток”, даде повод да си спомним за „Набуко”. Този газов проект, предполагащ да се транзитира газ заобикаляйки Русия, е напомпен с политически пиар. Сега, когато руско-българският проект е парафиран, за твърде скъпият „Набуко”, явно трябва да се забрави. Както и за напрежението което се привидя в отношенията между Москва и София на някои български медии. В действителност, конкуренцията на двата проекта е по-скоро политическа, отколкото икономическа –онзи, който привърже към тръбата си европейските страни, ще има върху тях влияние. Именно за това Русия активно води преговори с потенциалните участници в строителството на „Южен поток”. И както отбеляза аналитикът на корпорация „Financial Bridge” Дмитрий Александров, парафирането на документите по „Южен поток” вече може да се смята за поредна победа.
Да, преговорите на българския премиер в Москва преминаха напрегнато и сложно. Тъй като по такъв род въпроси всяка от страните търси своята максимална изгода, своите интереси. И както подчерта С.Станишев, „той е много доволен, че предложението на българската страна беше прието. А българският президент Георги Първанов, коментирайки резултатите от руско-българските преговори в Москва заяви, че „България е успяла да защити националните си интереси за „Южен поток” и че споразуменията позволяват на страната ни да бъде сериозен фактор в транзита и снабдяването с природен газ”. А оценката на руските медии е, че този път България не само е спечелила дузпа, но е и вкарала гола. За да бъда по-точен аз бих добавил, че „футболната” среща между българския отбор/С.Станишев и екип/ и руския/Владимир Путин и екип/ играха мач с една врата, която се нарича „Южен поток” и който и отбор да вкара гол, резултатът при всичко случаи е от полза за този проект, за енергийното сътрудничество между двете страни. И както заявиха от българското правителство, „има пълно разбиране и конструктивизъм от руска страна по отношение на „Южен поток” Преговорите по този проект ще продължат, но при ясна политическа основа”. Посещението на българския премиер Сергей Станишев в Москва и успешно приключилите преговори още веднъж показват, че при наличие на политическа воля и желание от двете страни, каквито и трудни моменти и проблеми да възникват в двустранното сътрудничество, в крайна сметка те могат да бъдат решени.

1 комментарий:

  1. Vladimirov -Bulgaria1 мая 2009 г. в 18:28

    БЛАГОДАРЯ ЗА ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ,ПРАВИ ВИ ЧЕСТ БЪРЗИЯ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РЕФЛЕКС ДА УЯСНИТЕ НЕЩО,КОЕТО У НАС ЦЕЛЕВО ПАК НЯКОИ ПОЛИТИЦИ И МЕДИИ СЕ ОПИТВАХА ДА ЗАМЪГЛЯТ И ИЗОПАЧАТ В ТЪЛКУВАНИЯТА .АЗ СМЯТАМ,ЧЕ Е СЪВСЕМ В РЕДА НА НЕЩАТА ,КОГАТО ДВЕ СТРАНИ ПРЕГОВАРЯТ,ДА ИМА ДЕБАТИ,ДА ИМА РАЗЛИЧНИ МНЕНИЯ ДОРИ,НО НАКРАЯ ДА СЕ ПОСТИГА РАЗУМНОТО РЕШЕНИЕ.нА ТОВА ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАСАМ СВЕТЪТ КАЗВА ПЛОДОТВОРЕН ДИАЛОГ.ОЧАКВАМЕ С ИНТЕРЕС И СЛЕДВАЩИТЕ АКТУАЛНИ МАТЕРИАЛИ НА БЛОГА.ОФОРМЯ СЕ КАТО ДЕЙСТВАЩО ЕФИКАСНО МЯСТО ЗА "СВЕРЯВАНЕ НА ЧАСОВНИЦИТЕ НИ"ОТ БЪЛГАРИЯ СЛЕД КАТО КАТО ВАШИ СЛУШАТЕЛИ ТАКА ВНЕЗАПНО ЗАГУБИХМЕ ГЛАСОВЕТЕ ВИ В ЕФИР,ПЕСНИТЕ ВИ,ПОЖЕЛАНИЯТА ВИ.ВСЕ ПАК и В ДНЕШНАТА ЕПОХА ЖИВИЯТ ГЛАС ИМА СИЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ,СИГУРНО НЕСЛУЧАЙНО ВЛЮБЕНИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ДА СЕ ЧУЯТ ПО ТЕЛЕФОНА ,ВМЕСТО ДА СИ ПИШАТ КАТО В ЕПОХАТА НА ПУШКИН ПИСМА...

    ОтветитьУдалить