воскресенье, 19 апреля 2009 г.


Уважаема Екатерина,
С удоволствие ще отговоря на Вашия интересен и важен въпрос, по кои проблеми на международната политика позициите на България и Русия съвпадат, и по кои се различават.
Няма да се спирам подробно на дългогодишната история на българо-руските отношения, ще се опитам да проследя периода през последните 10-15 години.Промените в България след 1989 година, смените на правителства и президенти до 2000-та година, без съмнение дадоха негативен отпечатък върху българо-руските отношения. След това последва подготовката и встъпването на България в НАТО и Европейския съюз, и естествено, съответните корекции във външната политика на страната. Годините, когато управляващите в България провеждаха политика на дистанциране от Москва, негативно се отразиха върху търговско-икономическите отношения между нашите страни. България загуби традиционните си ниши на огромния руски пазар, които бързо бяха заети от други страни /предимно от бившите социалистически от Европа/. Замрази се производството и износа за Русия на продукция от много отрасли на българската икономика. След 2000-та година започна постепенно нормализиране на отношенията. Последва встъпването на България в НАТО и ЕС, което в известна степен се отрази и на българо-руските отношения, на позициите на София и Москва по международните проблеми.
И така, по кои въпроси позициите на двете страни съвпадат, или са близки? Преди всичко по въпросите на сигурността в Европа и света, борбата срещу тероризма, организираната престъпност, наркотрафика и търговията с хора, по уреждането на близкоизточния въпрос, за ръководната роля на ООН в решаването на най-важните проблеми на съвременността, включително регионалните конфликти, отчасти по разоръжаването /България, за разлика от Русия, все още не е ратифицирала Договора за обикновените въоръжени сили в Европа/, по енергийната безопасност в Европа, по укрепването и развитието на крайчерноморските организации.
По кои въпроси на международната политика Москва и София имат различни позиции? За по-голямата част от тях важна роля играят проамериканските и проатлантически нюанси в българската външна политика. Още преди встъпването на България в НАТО, за да получи подкрепата на Вашингтон и Брюксел, българският управляващ екип реши да се покаже по-голям католик от Папата. Де-факто България подкрепи жестоките бомбардировки на НАТО срещу Югославия, като не разреши на руски самолети на министерството по извънредните ситуация, натоварени с лекарства и храни да прелетят през въздушното пространство на България. А в същото време, Гърция /член на НАТО/ не разреши американски танкове да преминат през нейна територия на път за Югославия.
Българското правителство без много да се замисля побърза да признае независимостта на Косово, а Москва – не. Стъпка, която в никакъв случай не допринася за укрепването на стабилността на Балканите, а дори може да я подкопае, имайки предвид амбициите на Прищина за създаване на Велика албанска държава /Косово, Албания, част от Македония, населена с албанци/. По балканските въпроси, официална София стриктно и послушно изпълнява препоръките на Вашингтон и Брюксел. България подписа със САЩ споразумение за разполагане на нейна територия на американска база. Добре, че за разлика от Румъния, внесе в документа важни уточнения – в базата да не се разполага ядрено оръжие и тя да не се използва за действия срещу трети страни. А въобще е интересно, от кого ще защитава България тази база, може би от Русия???
Различават се позициите на България и Русия и по кавказските проблеми. За разпалената от Грузия война срещу Южна Осетия и Абхазия, българските ръководители и медии заговориха едва на 9-10 август, когато руски армейски части отблъснаха грузинските войски и започнаха да ги разгромяват. Никой дори не спомена за трагичната нощ срещу 8 август, когато грузинската армия изпепели столицата на Южна Осетия, Цхинвали, когато въоръжените и обучени от американски инструктори войници на Грузия разстрелваха от упор беззащитни мирни жители на републиката – жени, деца, старци, руски военнослужещи от миротворческия контингент. Да не забравяме, че България е продавала оръжие на Грузия, Затова пък и президентът, и премиерът и министърът на външните работи побързаха да изразят съболезнования за загиналите грузински „герои”. България оказа материална помощ само на грузинския народ. За жертвите и пострадалите на Южна Осетия – нито дума. Мисля, че в дадения случай става дума за морал, за елементарно човешко състрадание към всички загинали и пострадали в този конфликт! Южна Осетия и Абхазия провъзгласиха своята независимост. Те, според много западни специалисти и наблюдатели, имат много повече основание за това, отколкото Косово. В случая в действие са отново двойните стандарти.
България, въпреки основателните възражения на Москва, подкрепя разширяването на НАТО на Изток, включването в алианса на Грузия, Украйна, разполагането на елементи на американската противоракетна отбрана в Чехия и Полша. А в същото време, 70% от чехите са против строителството на американски радар недалеч от Прага. Добре е, че новата американска администрация на Барак Обама започва по-реалистично да реагира на развитието на международната обстановка и има надежда за „презареждане” на отношенията с Русия. Може би това ще накара официална София да провежда по-балансирана външна политика, което в крайна сметка ще бъде от полза за страната ни. Да, България е независима суверенна страна и тя трябва да отстоява преди всичко националните си интереси във всички области. Но всичко зависи от това, как ще го направи, и най-важното – да не бъде за сметка на други, да не накърнява техните интереси, независимо дали това е Русия, съседна балканска или кавказска държава. Казват, че човек трябва да се учи от грешките си и по възможност да не ги повтаря. Остава да се надяваме, че и това ще стане в България, независимо от това, какви политически сили са на власт. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

4 комментария:

  1. За това, какво става в Грузия и Южна Осетия научавахме от медиите, за съжаление, почти всички, с много малко изключения, показваха разрушенията и жертвите от грузинска страна, сякаш нямаше друга страна в конфликта. Аз, и много мои приятели следим руската телевизия и имахме представа за това, каво точно става и каква е истината, но когато официалните медии ти внушават всяка вечер едно и също, хората започват да вярват на това, което им се поднася от екрана, от вестниците ит сайтовете.
    Според мен, тепърва ние българите ще съжаляваме за изгубените пазарни ниши на необятния руски пазар, енергийната подкрепа и добрите взаимоотношения в много области.

    ОтветитьУдалить
  2. Имам една чудесна колежка журналистка Екатерина Попова и ако първият коментар е от нея,поздравявам я.Браво,Катя!Винаги си била моя гордост!Още от времето,когато бяхме заедно на конгреса на журналистите,седнали до Стефан Продев!А ако си друга Катя,пак те поздравявам,защото се гордея с всеки българин и българка с доблест!
    Да,в това ,което стана и в Грузия,в това,което стана и в Югославия,което става и ще става и в България,няма нищо чудно!Това е природата на натрапения ни отново дивашки капитализъм -трънкосливката не може да роди праскова,ще ражда и в новата си версия от ХХІ век горчиви и злощастни плодове за хората по цялата ни планета ,войни, заговори на световните капиталистически акули.Само че ето наскоро се потвърди една теза,която едно време я спрягахме много -приказката за гнилия империализъм.Ами той наистина се оказа гнил -от най- мощната уж империалистическа държава ,от цитаделата на капитализма ,започна тази чудовищна финансова глобална криза на капитализма!Става като при бременността -рано или късно се вижда наяве дефекта на тази система,която роди толкова войни и нещастия за човечеството и за съжаление пак в името на 30 те сребърника се намериха толкова хора и в бившия СССР,и у нас да я възродят и да направят децата ни слуги на чужди господари по света,далеч от нас.Радвам се да се срещаме тук,на този блог,определям ти ,Катя,и нови срещи - с едно тайно пожелание -дано все пак след време отново в ефира прозвучи на български легендарното ,скъпо на всяко българско сърце "Говори Москва!".Тогава ще се възродят срещите ни и с тези приятели,от градчета и села в България,които нямат възможност да четат любимото си московско радио на интернет,а така да слушат всяка вечер живите му гласове и песните на руския народ ,както е било от десетилетия!Довиждане засега на блога на Румен Попов,нашия сънародник и колега или както бе казано в един съветски филм -Мястото и часът на срещата /за честните хора по света /не се променят-"Москва.Пятницкая ,дом 25".Так держать.

    ОтветитьУдалить
  3. Ами не бива да се продължава по старите тертипи,много неща се промениха и в двете страни,особено по отношение на комунизма,той е изоставен и не се практикува вече,дайте по-щекотливи теми,да има спорове,иначе няма смисъл,банални нтеми,банални лозунги,пълни с емоции....

    ОтветитьУдалить
  4. Е,Владимиров,драги сънароднико,хем се интересувате от Русия,хем не знаете,че тя вече не е комунистическа страна,а напълно нормална,капиталистическа,демократична,плуралистична ,с напълно свободно общество,за разлика от комунистическта диктатура.Руснаците са напълно свободни за всякакъв вид инициатива,дейности,политически убеждения,религия,култура и какво ли не. Връщане назад не е възможно,вярно,вие ,комунистите съжелявате,но нормалните хора се радват на тези права и свободи. Я елате в Москва,за да видите как живеят столичани,нямате си понятие от съвременния начин на живот на руските граждани. Впрочем не ходете,ще се разочаровате,няма и помен от комунизма,малдите хора,ако Ви чуят как плачете за комунизма,ще Ви се изсмеят и няма да Ви обърнат никакво внимани,стойте си най-добре в България и всеки ден посещавайте паметника на тепето,иначе ще се разочаровате от живота. Нищо не съм измислил,това са ми наблюденията,ако греша,коригирайте ме.

    ОтветитьУдалить