воскресенье, 3 мая 2009 г.



КАКВО ПЕЧЕЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ АЕЦ „БЕЛЕНЕ”?


Ще напомня на нашите читатели, че в края на 2006 година руската компания „Атомстройекспорт”спечели тендера за строителството на двата блока на АЕЦ „Белене”, а през 2007 година беше подписано споразумение между България и Русия, след като проектът беше одобрен от Европейската комисия по енергетика като напълно отговарящ на изискванията за безопасност и екология. „Атомстройекспорт” ще реализира проекта в партньорство с френската компания „Арева” и германската „Сименс”. По този начин започва и сътрудничество между Русия и европейските страни в атомната енергетика. Москва е заложила авторитета си в АЕЦ „Белене”, тъй като на практика централата е нейна „визитна картичка” в Европа и връща страната на европейския ядрен пазар. „Атомстройекспорт” изгражда леководни реактори от новото поколение едновременно в Индия, Иран и Китай, завърши доставките на оборудване за унгарската АЕЦ „Пакш”, а в началото на годината беше подписано споразумение с Украйна за строителството на два реактора за АЕЦ.
Какво е значението на АЕЦ „Белене” за България? Преди всичко задоволяване на нуждите на страната от електричество, особено след спирането на 3-ти и 4-ти блока на АЕЦ „Козлодуй”, допълнително възможности за изнасяне на електрическа енергия за съседните страни. АЕЦ „Белене” ще произвежда ток на най-изгодна цена, когато започне работа през 2015 година, заяви г-н Джурица Танкосич, старши вицепрезидент на американската корпорация „Уорли Парсънс”, започнала работа по проекта през 2004 година. Според него, подобно на всеки дългосрочен мегапроект и себестойността на строежа на АЕЦ „Белене” подлежи на индексиране според инфлацията. „И въпреки всички обстоятелства, които неминуемо ще повлияят върху себестойността на проекта, вие ще имате ток на възможно най-ниска цена”, подчерта старши вицепрезидентът на „Уорли Парсънс”.
Втора атомна сега има най-изгодна базова цена от 3,8 млрд. евро. Независимо от кризата, няма отлив на изпълнение на големи ядрени проекти в Европа и развиващите се страни.”Ние ще направим всичко възможно на финала себестойността на централата да е два пъти по-ниска, в сравнение с другите ядрени проекти в света”, заяви г-н Танкосич. Сега, цената на електроенергията в България е най-ниската в сравнение с другите страни на ЕС. С влизането на „Белене” в експлоатация, съществуват реалните шансове тази танденция да се запази.. А както заяви премиерът Сергей Станишев, проектът има особено значение в условията на финансовата и икономическата криза, тъй като за неговото реализиране ще бъдат включени стотици фирми и създадени хиляди работни места. Освен това, както съобщиха от пресслужбата на „Атомстройекспорт”, разработеният от компанията вариант на централата позволява в АЕЦ „Белене” да се произвежда и топлинна енергия за битовите нужди на града.
Според г-н Танкосич,, България трябва максимално бързо да реши въпроса с финансирането на проекта. Миналата година Москва предложи на българската страна необходимия кредит. Тогава София взе пауза в решението си. Сега в условията на икономическата криза, този въпрос стои с особена острота. По време на преговорите на С. Станишев в Москва, премиерът Владимир Путин заяви, че проблемът може да бъде решен с отпускане на заем от Русия.
В момента в света се строят 43 атомни реактора, а е обявено изграждането на още 106. Международната агенция за атомна енергия /МАЕЕ/ води преговори с 50-60 страни за намеренията им да строят атомни централи. Само преди 4 години броят им е бил наполовина, което е ясна индикация за неоспоримият факт, че светът ще потребява все повече енергия. Проектът „Белене” се изгражда в съответствие с енергийната стратегия на страната и е безалтернативен по отношение на осигуряването на екологично чиста енергия не само за България, но и за Балканския регион. Той е изключително важен за енергийната независимост на страната, независимо от агресивните критики в тази насока на някои медии и определени кръгове в България.

1 комментарий:

  1. Уважаеми г-н Попов,вашият блог стана ефикасно средство човек да получи интересуваща го информация с висока обществена степен.Ето защо ви предлагам да ни споделите вашата визия в аванс какво биха могли да отчетат българските и руски дипломати днес като положителна тенденция в развитието на дипломатическите ни връзки.
    Имам предвид ,че наближава юбилей -130 години от установяване на дипломатически отношения между България и страната нейна освободителка от петвековно робство - Русия.
    Мисля,че ще е полезно за посетителите на вашия блог данаучат нещо повече по тази важна годишнина от първа ръка.

    ОтветитьУдалить