вторник, 5 мая 2009 г.


Уважаеми, г-н Денчев,
Благодаря ви за участието в блога и се надявам това да бъде по-често. Молбата ми е да изпратите на блога ваша снимка, която ще поместя в колонката на постоянните читатели. Включете за участие в блога и българския сайт ваши приятели и познати. Това е много важно, когато може би има възможност за подновяване на радиопредаванията за България на FM вълни.
На вашия въпрос по повод посещението на С. Станишев в Москва и преместената среща с президента Дмитрий Медведев. По време на преговорите между двете делегации възникнаха спорни въпроси, които не успяха да се решат до срещата с Медведев. Затова тя беше отложена за по-късно, след като двамата премиери се срещнаха и в тяхно присъствие беше парафирано споразумението по проекта "Южен поток". Българската страна настояваше, и аз смятам че това е правилно, транзитирането на газ по "Южен поток" да се извършва по нов газопровод, докато руската страна настояваше това да става по сегашния газопровод, по който България получава газ за своите нужди и препраща за Турция, Македония и Гърция. Аргументите на София бяха ,че в случай на извънредни ситуации, както по време на януарската газова криза, България, както и другите три страни, за които се подава газ, ще бъдат ощетени и това ще създаде трудности. В крайна сметка българското предложение беше прието и това може с право да се смята за голям успех. Другите въпроси по "Южен поток" са относно таксата за транзитиране по българска територия и възможността за увеличаване на доставките на газ, което се предполага ще бъде уточнено до подписването на споразумението в средата на май.
Вторият важен въпрос за България беше премахването на посредниците по доставкит на газ за нуждите на страната. Такива посредници са "Овергаз" и швейцарската фирма WIEE.
Както отбеляза Владимир Путин, " на "Газпром" му е все едно но кого продава газ, но премахването на посредниците е сложен процес и затова трябва да се види какво може да се направи в правното поле, за да се излезе на преки отношения с други контрагенти в България. Ако "Газпром" има преки договорни задължения пред това юридическо лице, то съществуват определени процедури за излизане от досегашните договорни отношения с посредниците". Това съществува поради корпоративните интереси на "Газпром", но мисля че при настойчивост и адекватност от българска страна, въпросът може да бъде решен.
През дните на посещението на С. Станишев в Москва имаше нюанси на много политика и много бизнес, на корпоративно поведение. Но това е нормално при воденето на такива важни и сложни преговори. А това, че някои български медии сензационно обявиха за пренебрегване на българския премиер от руския президент, говори за пълното неразбиране на нещата, за сложността на обсъжданите въпроси, по които в крайна сметка България отстоя националните си интереси.
Ще очаквам още мнения и въпроси от вас, вашите приятели и близки.
Сърдечни поздрави Румен Попов

Комментариев нет:

Отправить комментарий