воскресенье, 3 мая 2009 г.


РУСКА КУХНЯ. РЕЦЕПТИ ОТ ТЪЩАТА

Още като студент в Москва, отначало с предубеждение се отнасях и по-трудно свиквах с руската кухня. При възможност в общежитието с българите от нашия курс се готвехме български ястия. А вероятно, същото се наблюдава и при другите народи, та нали човек от дете свиква с определени вкусове, които с годините все повече се утвърждават. За едни страни е характерна по лютива кухня, за други умерена, за трети – съвсем неутрална, за която българите биха казали – безвкусна. Аз не съм консерватор и във всяка национална купня откривам вкусни и интересни неща. Обичам да готвя, защото това те откъсва от журналистическата професия, това те релаксира, успокоява. И на базата на дългогодишното си пребиваване в Русия, ще предлагам на читателите на моя блог традиционни руски рецепти, които се надявам, че на някои от вас ще се харесат и по този начин ще разнообразите менюто си.




руски борщ



Продукти:половин неголяма зелка, 3-4 картофа, средно голямо червено цвекло, 1 морков, 1 глава лук, 2 домата/ или доматена паста/, 1 пиперка, магданоз, копър, дафинов лист, черен пипер/зърна/, лимонов сок, сметана, сол.
Приготвяне / пъри вариант/ Зелето се нарязва на ситно, залива се със студена вода заедно с главата лук/цяла/ и сол и се слага да ври в по-голяма тенджера. След като закипи, се слагат картофите, нарязани на две половинки. След 25 минути картофите се изваждат и се стриват. След това се слагат обратно в тенджерата заедно със цвеклото, срязано на две. Свареният лук се изважда. След 10 минути се слага ситно нарязаният морков. След 20 минути цвеклото се изважда, настъргва се на ренде и заедно с нарязаните домати и пиперката се слагат в тенджерата. Добавя се дафиновия лист, черния пипер, магданоза и копъра. Борщът ври още 10 минути и накрая се добавя лимоновия сок. При сервиране се слага сметана на вкус.
Втори способ. Процедурата със зелето, лука и картофите се повтаря. Обеленото цвекло се настъргва на ренде. Заедно със ситно нарязания морков, доматите и пиперката леко се запържва в тиган, като накрая се добавя малко от бульона. След като зелето се свари и се пасират картофите, сместа от тигане се добавя в тенджерата заедно с дафиновия лист, черния пипер, магданоза, копъра и сол на вкус. Борщът ври още 20-30 минути и накрая се добавя лимоновия сок. И при сервиране се слага сметана на вкус.

2 комментария:

  1. Владимиров -България12 мая 2009 г. в 17:25

    Г-н Попов,

    рецептата Ви е наистина чудесна, но се боя , че вие сте сигурно единственият журналист , който може да я реализира в цялата нейна сложност , а и не само заради това.
    Вие сигурно не знаете,че в България червено цвекло е трудно да се намери. Даже и захарните ни заводи я карат вече с вносна суровина,в България няма цвекло.Децата не са го виждали наяве.Особено червено- дали и то не им се видя на някой остатък от миналото с червения си цвят?. Така че,не може ли вместо цвекло друго да се използва като компонент в борша?Непременно ще опитам да го направя даже с риск да бъда изгонен от къщи.А рецептата ще ви разпространя,ако нямате нищо против сред българските домакинки и домакини.Благодарим за за разкритата руска тайна - тайната на знаменития борш!

    ОтветитьУдалить
  2. Владимиров -България30 мая 2009 г. в 16:11

    Открих неочакваната полза от блоговете.Някой прочел ,за споделения от мен проблем за това,че не мога да намеря червено цвекло,за да направя автентичен руски борш по Вашата рецепта и ето че една преподавателка в колеж ми се обади и ми посочи обект от известна верига магазини ,където имало такова зеленчуково присъствие.Защо само в тази търговска верига обаче се продава такова цвекло в нашия град,а не навсякъде,където се влиза с пазарска чанта,това е друг въпрос ,какво ли няма в света на търговията.Но сега наистина ще опитаме автентично да предворим в дело вашата рецепта/по-точно на вашата тъща/ за легендарния руски борш за който много българи пазят светли спомени от гостуванията си в Русия.Благодарим!

    ОтветитьУдалить