четверг, 7 мая 2009 г.

Уважаеми, анонимни читатели на блога,
съгласен съм с първия от тях, който смята, че на блога трябва да се обсъждат щекотливи, спорни и интересни теми. Ще се постарая от моя страна, те да бъдат повече. Но и вие предлагайте такива.
На втория анонимен, който засяга въпроси на Втората световна война, мястото на България в нея, отношението на Съветския съюз, ще отговоря следното. Това е тема за дълъг и обстоен разговор. На какво се основава оценката ви за това, че Русия е с най-цинично отношение спрямо България? Никъде в официални изявления или документи на съветските и на руските правителства въобще не е споменавано определението "нацистка България". Вие правилно посочвате, че СССР не скъса дипломатическите отношения с България по редица съображения, за някои от които и вие посочвате. А що се отнася до обявяване на война на България от страна на Съветския съюз, то това е повече от логично - та нали България беше съюзник на Германия, на която вече беше обявена война?
И в същото време и до днес по-възрастното поколение от руснаците помни, а по-младите знаят, че лично цар Борис и неговото правителство направиха така, че нито един евреин от България не беше интерниран в концлагери в Германия, нито един български войник, за разлика от другите съюзници на Германия, не замина за фронта за да воюва срещу Червената армия. Ако сте прочели в някое националистическо издание за "нацистка България", това няма нищо общо, дори рязко се осъжда от официалните власти на Русия.
Румен

28 комментариев:

  1. България не е водила антисъветска и антируска политика, НИКОГА !!!,нито когато СССР подписа пакта с Германия,нито когато двете страни напднаха Полша и си я разделиха,нито когато Гудериан и Кривошеин правиха съвместен военен парад в Брест. България не промени отношението си към СССР,когато той нападна Финландия на 30.11.1939г. Нито когато по този повод бе изключен от Лигата на нациите,на 14. декември съшата година. България не промени позицията си,когато Съюза окупира Буковините,прибалтийските страни ,Бесарабия и пр. Откъде някой българин ще предположи,че Германия ще нападне Съюза,или обратно? Кой е допускал,че двата най-мощни съюзника в Европа ще се скарат помежду си и ще се избиват така жестоко???? Дори след 1.март 1941г.,когато Филов подписва присъединяването на страната към Тристранния съюз. Дори Арадий Соболев ,като и Правителството на СССР са обещали на България да й съдейства за това подписване,като се е предвиждало и Съюза да се присъедини. По време на войната,ако Съюза е бил толкова недоволен от България,щеше сто пъти да скъса отношенията си с нея. Напротив,само през 1944г. има четири ноти на Съветското правителство към Българското за откриване на търговски представителства в Русе,Варна и Бургас,може ли една страна да е недоволна от друга,и да иска да разширява отношенията си с нея!? Прочетете книгата на руския историк Михаил Мельтюхов "Упущений шанс Сталина",издадена миналата година в Москва от издателство "Вече".Съюза воюва с Германия три години,България все си е съюзник на Германия,Съюза нищо не прави,но когато германските войски напускат България,имаме ново правителство,изведнъж русите се сещат,ей братя българи,ама вие май бяхте съюзник на Германия,дайте да ви обявим война и освободим . А от кого,като у нас няма чужди войски. И защо трябва да се обявява война на една страна,ако някой иска да я освобождава. Навремето,през 1877г. Руската Империя на кого обяви война ,на окупаторите ли,или на окупираните,ами ,разбира се че на окупаторите,напердаши ги и ги изгони от страната,и така се възроди Българската държава. Нали няма да приемете някой да ви набие и в съшия момент да ви каже че ви озвобождава и ви бие за ваше добро. Не върви...
    И на 22 юни, изведнъж Съветския Съюз разбра колко е лош нацизмът,само и само защото Германия нападна СССР. Ами ако не беше това нападение,кога руснаците щяха да разберат,че нацизма е нещо лошо. Той, нацизмът си е винаги бил идиотски,както на 22-ри,така и на 21-ви юни 41г. Както и през 1940,1939,38-сма и т.н. Дайте нещо по-сериозно Г-н Попов,изоставете клишетата и се борете за непреходните и истинските отношения между двете страни,но на базата на истината. Кога се очаква руснаците да ни върнат държавните архиви,нали знаете,че се пазят в Москва и Подольск,не е ли време да ги притежава българския народ и българската държава,на кого толкоз са му притрябвали в Русия тези пожълтяли и вмирисани книжа,как мисллите? Втората Св. вийна отадавна е свършила,цели 64 години,нацистка Германия също не съществува от тогава, комунистическия Съветски Съюз също умря,от кого се пазят тези архиви.Не знам,нищо не разбирам,каква е целта на руските власти след толкова време да не върнат на малкаи беззащитан страна като България ,откраднатото след толкова години,понятие си нямам.

    ОтветитьУдалить
  2. Сещам се за нещо принципно .Ако искате лично Вие и ръководството на българската редакция да популяризирате предаванията си и по този начн да допринасяте за утвърждаването на изискани Българо-Руски отношения,задължително трябва да имате постоянна рубрика за историята на Руската Империя-СССР-Руската федерация. Може някои темиот живота да се засягат,или не засягат,но историята трябва да е ясна на всички доброжелатели и борещи се за истина. без истириямбъдешето е обречено,затва съществуват цели институти и академии по история. Ето,утре е годишнината от Победата на СССР срещу Германия,но повечето хора смятат,че това е края на войната,да,ама съвсем не е края, предстоят още много тежки сражения на РККА и много жертви. И след 9-ти май 1945г. до края на Световната война,как да наречем за Съюза този период,пак ли Велика Отечествена,не е толкова просто. Капитулация,примирие,радост и прегръдки,ама не е това края на войната. Отворете руските сайтове за ВСВойна,или дори напишете ВОВ и ще видите за какво става въпрос. Руските историци от последните 20 години дават изключително интересен материал за войната,а "Гласът на Русия" хич не обръща внимание на техните трудове,все едно,че няма история и историци в Русия. Не бива така.

    ОтветитьУдалить
  3. Всъщност защо,БРАТУШКИ, спряхте предаванията си в ефир от Москва за България.А за сърбите и поляците продължавате ,доколкото ми е известно.На какъв принцип правите тази селекция и избор?
    Нещо не мога да си обясня.
    Българският ефир сега е атакуван от вскички страни и се промиват мозъци на поколенията отвън, и в този момент точно вашата компания взе "далновидно" решение и спря предаванията си в ефир на български. Те ти булка Спасовден,както казват българите. Явно че май нещо НОВИТЕ братушки са се променили в интереса си към България,но не забравяйте , че тук все пак Русия има много,много приятели а и живеят десетки хиляди хора със смесена кръв -българска и руска.ВИЕ ГИ ИЗОСТАВИХТЕ,КАТО ИМ ОТНЕХТЕ КОНТАКТА ПО ЕФИР...
    СНОЩИ СЛУШАХ ПРЕДАВАНЕ НА РАДИО ФОКУС -ДВУЧАСОВ КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА 9 МАЙ , КОНЦЕРТ ОТ ЛЮБИМИ СЪВЕТСКИ ФРОНТОВИ ПЕСНИ.А ВАШИТЕ КОНЦЕРТИ ОТ ТАКИВА ПЕСНИ ТРЯБВА ДА ГИ ТЪРСИМ НА САЙТА ВИ.ЩЕ ПРОЗВУЧИ ЛИ НА САЙТА ВИ КАКТО ПРОЗВУЧА ПО ФОКУС РАДИО "ВСТАВАЙ СТРАНА ОГРОМНАЯ"?НЕЩО НЕ Я ЧУВАМЕ НА САЙТА ВИ,КАКТО НЕ ЧУВАМЕ И ДРУГИ ВЕЛИКИ ПЕСНИ ОТ ВРЕМЕТО НА ЕПОПЕЯТА НА БИТКАТА МЕЖДУ ДОБРОТО И ЗЛОТО. И ПАК НЕ ГИ НАМИРАМЕ ЗА 9 МАЙ. БРАВО НА САМОТНАТА ИЗЯВА НА РАДИО ФОКУС НА ФОНА НА РАДИООКЕАНА ОТ АНГЛОЕЗИЧНИ ЗОМБИРАНИЯ НА МАЛКИЯ НИ СЛАВЯНСКИ НАРОД,ЗА КОЙТО РАДИОТО ВИ СИ СПЕСТИ УСИЛИЯТА И СРЕДСТВАТА СИ МОЖЕ БИ ДА ИЗЛЪЧВА В ЕФИР В ТВЪРДЕ НЕПОДХОДЯЩ МОМЕНТ...МНОГО СТРАННА ИКОНОМИЯ,ТОВАРИЩИ!

    ОтветитьУдалить
  4. Виж какво драги сънароднико,за да се направи това нещо,Руските власти и радиоразпръсквателната компания са имали сериозна информация и сериозни оценки. Всички световни радиостанции спряха излъчването на КВ и СВ на български,останаха само Радио Ватикан,ако не се лъжа,Анкара и религиозни станции. Видя се,че българите не се влияят от нищо и от никого,нито от Запада,нито от Изтока. При това слушателите на Гл. на Русия са извънредно малко, а разходите за излъчване ,големи. Сиреч,коефициента на полезно действие е нисък. Променят се световните правила и цели за радиоразпръскване,ето от запад има предаване само на Дойче Веле,при това,също по интернет. И малко хора го слушат. Няма какво вече да се говори,всичко се предъвква,всичко е станало прозаично.А за песните,о,има безброй начини да си ги запишеш и слушаш нон-стоп.Утре се празнува Денят на победата,а знаеш ли кога свършва Втората Световна война, това го научи ,защото е много важно.

    ОтветитьУдалить
  5. Похвално е да се почита паметта на героите от войните, още по-похвално е да се припомнят и военните паради,правени след победи в във всяка война. Но освен последните паради,редно е да се припомнят и първите такива. За любителите на историята ето един сайт,в който са пуснати няколко снимки от военния парад на съюзническите войски в гр. Брест .www.gulag.ipvnews.ogr

    ОтветитьУдалить
  6. Какво става,Г-н Попов,най-вероятно усърдно работите по отговора на въпросите-предложения,надяваме се,че идеята за създаването на постоянна рубрика по темата история, Ви е зарадвала и се консултирате с Вашите ръководители от редакцията. Много руски историци издадоха книги,дори и дисертации на тема Бъларска история и ситуацията в България по време на ВСВойна. Има обилни материали,руските историци от новите поколения са много ерудирани и в мнозинството си,честни и обективни. Следвайте техния пример и ще имате още по-голяма аудитория.

    ОтветитьУдалить
  7. Владимиров-България22 мая 2009 г. в 18:14

    Уважаеми г-н Попов,аз отдавна се занимавам с пиар и ми са известни до болка пропагандните двадесетлетни хватки на нашенски платени прозападни труженици.Те сега особено се активизираха да реагират на всяко събитие ,свързано по някакъв начин с Русия,за да тушират евентуален успех или да наведат на друга визия обстоятелствата.Така и стана след конкурса на Евровизия в Москва!Светът още не може да си поеме дъх от грандиозния спектакъл ,който устроиха руските домакини и -ето по едно наше радио слушам коментар за представянето на Русия в Евровизия .И съвсем в руслото на елементарната пропагандна спекулация слушам да се подчертава факта,че песента на Русия се класирала едва на 11 място ,че певицата била дисквалифицирана в Украйна с тази песен и видите ли -влязла е в конкурса по втория начин ,благодарение на подкрепата на Москва .А песента си беше наистина високопрофесионална творба,която прави чест на всеки международен конкурс!БЕЗ ИЗКУШЕНИЯ ЗА ШЛАГЕРНОСТ ,ЗАРАДИ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ....В същия коментар така и не чух дума,че всъщност песничката ПОБЕДИТЕЛ ,която бе изпята,носеше в мелодията си ,а и в нагласата за приказка много руска душа,и ако не се лъжа ,бе в ритъма на руски казачок,а изпълнителят САША ,макар и с норвежки паспорт си носеше руската душа и не може да бъде иначе,защото кръвта вода не става...
    Мисля,че главният победител в Евровизия 2009 е РУСИЯ,която показа богатството на руския талант и душа ,откритата протегната към света доброжелателна ръка.
    И С ТОВА МОЕ КЛАСИРАНЕ ВЯРВАМ ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ ВСИЧКИ ,КОИТО СТАНАХА СЪПРИЧАСТНИ НА НЕЗАБРАВИМИЯ МОСКОВКИ ПРАЗНИК .

    ОтветитьУдалить
  8. Да,напълно подкрепям коментара на Г-н Владимиров,има основание.

    ОтветитьУдалить
  9. Indeed - after" Moskwa Evrovision "the level is very high and this is complication and Challenger for the next capitals of Evrovision.Derjites,druzia from Oslo!

    ОтветитьУдалить
  10. E,Г-н Владимиров,много късно забелязах странна фраза във Вашия коментар.Говорите за "прозападни ,нашенски,платени труженици". Бихте ли обяснил какво представляват тези труженици,как са се формирали и по какви причини. Докато завършите отговора си,вижте малка част от официалния и автентичен откъс от филм на НКВД,за живота на съветските селски труженици през 20-те и 30-те години на миналия век. Няма никакви основания да не се вярва на съветски източници. Влезте на www.gulag.ipvnews.org. Нали знаете,че историята се изучава само на основата на документален и фактологически материал. Имате думата...

    ОтветитьУдалить
  11. Aма какво става,Г-н Попов,запалихте ни с вашия блог и се оттеглихте,дано всичко е наред с Вас,за да обменяме мисли и информация.

    ОтветитьУдалить
  12. Г-н Владимиров,понеже на другия блог ,по повод Денят на Победата-9-ти май 1945г.,в (Германия) не се приемат коментари ,ето един въпрос,ако можете да помогнете. Как се свързва Денят на Победата с паметника на РККА в Пловдив-"Альоша" и този в София. Поставянето на паметници на армии,въоръжение,войници,офицери,генерали и др. , в името на тяхната памет и сила, става,ако има сражения,героизъм,жертви и резултати от тези действия. В България, Съветските войски са приети,както от властите,така и от народа,без никаква агресия и саботажи. Не е имало никакви сражения ,от което е продиктувана заповедта на арм. г-л Ф. Толбухин до войските му на територията на България,да се спрат всякакви въоръжени действия на 9-ти септ. в 22ч. вечерта. Навсякъде съветските военнослужещи са посрещани топло и с приветствия.

    ОтветитьУдалить
  13. Владимиров -България5 июня 2009 г. в 18:16

    Колко още мастило трябва да се излее,за да се разбере,че монументът "Альоша" в Пловдив е преди всичко издигнат паметник-символ от българите в знак на признателност към един народ,който е дал своя решаващ принос за освобождаването на планетата от една съвсем реална чудовищна опасност - тоталната власт на човеконенавистната идеология на нацизма.Под този паметник няма кости на загинали ,както и под много други паметници-символи по света.Къде са загинали тези,на чиято саможертва и подвиг дължим днешния свят без господство на фашистката идеология и мракобесие,не е важно.Земята,планетата НА КОЯТО СА ЗАГИНАЛИ ТЕ е една за всички и в този смисъл българите могат да се гордеят ,че са издигнали един паметник,ТВОРЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО , ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ ЗЕМЛЯНИ ,издегнали са го на своята българска земя,на своя живописен български хълм И ТОЗИ ГРАНИТЕН МОНУМЕНТ е с общосветовно значение -символ на БОРБАТА СРЕЩУ ФАШИЗМА В СВЕТА.И е ясно,че в него отдавна туристите и от чужбина виждат именно този символ ,защото антифашистите не са били само със съветски паспорт,с червени партийни и комсомолски билети .Спомнете си ,любезни участници в дискусията ,за Испания от 30-те години,за френската съпротива,за епопеята на борбата на нашите съседи в някогашна прегазена от фашизма Сърбия и другите страни от бившата Югославия,за героичната гръцка партизанска армия ,за младежа Манолис Глезос,който сваля хитлеристкото знаме на нашественика от Акропола и вдига гръцкото знаме .Спомнете си и за нашите изгорени в пещите на фашистите поети,на разстреляния в гарнозонното стрелбище гениален български поет Вапцаров и на още хиляди българи ,които застанаха с оръжие в ръка срещу фашизма.Съветският войник,отлят в гранит, е събирателен образ на всички тези борци и той Альоша стои на своя пост на хълма в Пловдив все така с тази бойна задача номер 1,да предупреждава ,че на света има още недоубит фашизъм,и да вдъхва воля у хората да не позволяват да се повтаря трагедията и с изгорената испанска земя от франкистите,и с прегазената от нацистката военна машина благополучна до войната Западна Европа,и с жертвите на вероломно нападнатия Пърл Харбър,и с милионите мъченици на Холокоста . Или и те подлежат на преразглеждане и на изтриване от паметта на човечеството? Колко още време трябва да мине,за да се разбере,че всеки опит за оправдаване на извергите,на античовешката патология на нацизма ,е де факто и де юре престъпление към човечеството и към паметта на загиналите милиони хора по света.Затова стои Альоша на своя пост с автомат като предупреждение да не се повтаря и трагедията от онзи окървавен стадион в Сантяго ,с изчезнали от него поети,лекари,учители,журналисти, и с един китарист с премазани от хунтата на Пиночет ръце,ако вие сте забравили това име,аз си спомням това е бардът Виктор О,Хара.
    Затова съм горд ,че моят народ е издигнал този гранитен монумент -символ,защото той,нашият Альоша, продължава делото на антифашиста журналист Юлиус Фучик и като него простичко казва на всички езици на света:"ХОРА,БДЕТЕ!" Ето това е неговото послание,към днешните хора на планетата Земя и към бъдните й поколения.

    ОтветитьУдалить
  14. Г-н Владимиров,България е малка,слаба,беззащитна и непретенциозна страна,по онова време. Тя не е могла да се съпротивлява нито срещу Германия,нито срещу Съветския Съюз. Тези суперсили са имали задачата да променят цяла Европа и Света дори ,според соите идеологии. България и такива като нея ,не могат да променят нищо,дори не могат да се защитят,това са били страхотни и страшни сили. Второ,Вие правите ли разлика между фашизъм и нацизъм. Германия е била със изградена нацистка структура и идеология,докато България нито е била,нацистка,нито фашистка. Не е имало нито такива партии,нито такива лидери. Трето,ние трябва да спорим за факти и събития,които са основа на историята,отидем ли към идеологическите догми,край няма,нито всички германски военослужещи са били нацисти,нито всички съветски войници и офицери са били болшевики. Когато хвърчат човешки тела,лее се кръв,горят сгради,гинат деца,жени,възрастни и пр.,там не може да се приложат тези категории-фашизъм,комунизъм,нацизъм. Българският поет-комунист(в никакъв случай, революционер) Никола Вапцаров ,е съден не като поет,публицист,комунист и пр.,а като участник в нелегална,терористична група. Документите по следственото дело и самия процес,до ден-днешен са секретни дори не са давани нито на майка му,нито на сестра му,нито на племеницата му Мая Вапцарова,която е жива и здрава и пише по този въпрос. Ако Вапцаров е бил революционер,защо вече 67години никой няма достъп до неговите разпити и самопризнания на съдебния процес. Тодор Живков категорично отказва на Любомир Левчев достъп до тези архиви,а Вие добре знаете,че поета Левчев беше Председател на СБПисатели и член на ЦК на БКП. Е,щом като на таъв високопоставен комунистически функционер не се разрешава да се запознае с тези архиви,на кого ще разрешат,на Вас и на мен ли. А знаете ли къде живее дъщерята на най-големия комунист в Света,за всички времена, Йосиф Сталин,Светлана Алилуйева. Тя е избрала Щатите,живее в щата Висконсин с дъщеря си Олга,на 83 години е. Не бива да оставате с впечатление,че синът на разобличителя на Сталин,Никита Сергеевич Хрушчов,Сергей е избрал друга страна,той също живее и преподава в Щатите. Положил е клетва и е станал американски гражданин преди около 9години. А за дъщерята на Фидел Кастро,сам ще се сетите къде живее,да,познахте в Маями,щата Флорида.Разходката ви по Света,съвсем не дава отговор на въпроса за паметниците. Нека да разберен нашата история,и съседните страни,Русия,Германия,а Чили И Пиночет са последно място.Но да свързвте автомата на Альоша със Пиночет,е това го чета за пръв път,отивате много далеч. Впрочем прегледахте ли сайта и снимките от Първия парад на съюзническта победа, в гр. Брест, в начлото на Втората Св. война,вижте го,интересен е.

    ОтветитьУдалить
  15. Г-н Владимиров,един много достоен руски учен казва следното:" Това,че Хитлер е безспорен човекоядец,съвсем не значи,че Сталин е вегетарианец". Мисля,че руснаците по-добре от нас,българите познават своята история и лидери,Вие какво мислите?Когато говорите за борба срещу фашизма-нацизма,редно е да посочите кога е началото на тази борба,кой я започва,къде и как. Да,края на тази борба се знае,Германия капитулира пред Съветския Съюз и РККА на 8-сми май 1945г. Но дайте да се върнем към началото на тази борба,нали няма нищо неестветсвено и неетично в това. Особено е важен периода от тази борба между август 1939г. и 22. юни 1941г. Вие имате ли информация за този период от антинцистката борба на Съв. Съюз. Не бива нищо да се пропуска. бВие като гледате някой интерсен мач,нали не гледате само последните минути,а знаете кога е начлото,кой е съдията и къде се играе срещата,стадиона ,сиреч.Хайде сега,дайте да се върнем малко в началото на тази борба.

    ОтветитьУдалить
  16. Г-н Попов,моите съболезнования за кончината на тъста ви,Бог да го прости,за голямо съжаление,няма живот без смърт.Изглежда е бил много достоен човек,щом като до последно е бил ангажиран със своята професия...
    Искам да изразя съгласие с вашето предложение за водене на дискусия върху историята и Българо-Руските отношения. Тази трибуна,която любезно предоставя Българската редакция на Радио "Голос России" може да бъде много плодотворна ,чрез такива дискусии може да се стигне до истината ,или много близо до истината за двустранните отношения. Както всички знаем, след Освобождението на България от турското владичество,съществуват три Български държави: Княжество България(Царство България),Народна Република България (НРБ) и Република България. От Руска страна има също три :Руска Империя, СССР(Съюз на Съветските ,сциалистически републики) и Руска федерация. Би трябвало да се изхожда от държавното устройство на посочените 6 формирования,от събитията,архивите,печата и други информационни източници.България е водила политика на толерантност към Руските държави при всичките си държавни устройства,няма никакви актове на антируска,антисъветска и пр. политика. Както от страна на властите,така и от страна на политическите партии,организации и самото общество.Нито е било възможно,нито етично,у нас някой да се обяви срещу Русия и руската-съветската политика.Не случайно,кръстника на Българския Престолонаследник Борис ,е руснак от много високо ,държавническо ниво. Най-интерсен е периодът на Българо-Съветските отношения преди и по време на ВСВойна. Положително ще е за тяхното изучаване да се знаят Съветско-Германските отношения,след 1921г..до нападението на Германия срещу Съветския Съюз,на 22 юни 41г. Като цяло,тези отношения са били много добри,имало е много двустранни договори,регулиращи различните видове отношения-икономически,търговски,и особено военни.Друг път,продължаваме.

    ОтветитьУдалить
  17. ВЛАДИМИРОВ8 июня 2009 г. в 13:26

    Уважаеми съвсем анонимний ,
    никъде не съм свързвал с Пиночет автомата на Альоша в Пловдив,обърнат надолу ,като за мирен ден,а не като за война.Не сте прочели добре посланието ми - засягайте славната за някои болни мозъци по света епопея от революцията на Пиночет,аз исках да подчертая ,че Альоша,каменният землянин с руска гимнастьорка, бди да няма повече такива като Пиночет,които смазаха ръцете на маестрото Виктор Хара ,за да млъкне неговия глас и китарата му! Това е фашизъм,господине, а не ли е фашизъм и когато в една страна /и като капиталистическа България /се подлага на геноцид творческата интелигенция ,когато се "чупят ръцете "на честните с гражданска позиция творци по много по-нежни начини - отнемайки възможност на артиста да играе на сцената ,на писателя да издава книгите си,на художника да се изхранва с парче хляб от картините си,а на журналиста да работи във вестника ,в който е работил десетилетия и накрая поради инакомислие да бъде изхвърлен !Ето това се случи в България през 90-те години на прехода в най-зловещия фарс на демокрация!Альоша е там на хълма и затова-да защити таланта "Мамаев курган" от бездарието с друго име Фашизъм.

    ОтветитьУдалить
  18. Г-н Владимиров,разбирам Вашето широкомащабно откоровение по отношение на насилието,диктатурите,жертвите ,разрушенията и пр. Но нека първо да изясним Българо-Руските(Съветските) отношения,има много неясни неща,много документи са все още секретни,нашите архиви са все още в хранилищата на Руската федерация,Вие,аз и такива като нас, все още нямаме възможност да се запознаем е оригиналните документи. А за бдението на Альоша,моля Ви се,не залитайте с емоции,такова бдение не е възможно в живота. Паметника на Руския Император, Цар-Освободител за какво бди,нищо подобно,той е символ на нашата свобода и жертвеност на Руските генерали,офицери и войници. Бих Ви препоръчал да изучавате по-сериозно съветската история,тя е много богата и показателна. Запознайте се със речите на високопоставените съветски ръководители-Сталин,Молотов,Берия,Мехлис,Жданов,Щербаков и мн. други. Запознайте се със Съветската преса от предвоенните и военните години,с постановленията,указанията,указите ,военните планове и добийте реална представа за този период. А В.Хара,М. Глезос и пр., нямат нищо общо с нашите,двустранни отношения.Сега,когато се водят спорове за войната,трябва да се изяснят и уточнят много неща. Ето,аз Ви питам и моля за помощ,кога започва борабта на Съветския Съюз срещу фашизма,ама кой фашизъм,италиянския ли,испанския ли,унгарския ли и пр. Време е да знаете,че Германия съвсем не е била фашистка страна и не е имало фашистка партия и фашистки лидери. Управляващата партия се казва НСДАП-Национал-социалистическа,германска,работническа партия. И в Германия са изграждали социализъм,и там са считали работниците(пролетариата) за водеща сила. И нито един германски политически лидер не се е определял за фашист. Те са считали фашизма на много по-ниско ниво от национал-социализма. И те са имали вожд,и техния вожд(фюрер) е имал мустак ,и той е носил често ботуши,и той е ходил в полувоенна униформа.Само че не е пушил и употребявал никакъв алкохол.
    Вропчем Вие бил ли сте скоро в Чили,знаете ли как се развива тази страна,знаете ли нейния стандарт,знаете ли дали има емиграция от странта. А знаете ли,че всички емигранти,които бяха в Съюза,ГДР,България,Чехословакия,Румъния,Югославия и пр. се завърнаха отдавна в Родината си,включително и Генералния секретар на Чилийскта комунистическа партия,влязъл в стрната нелегално и провеждаше необезпокояван своята политика,участваше на избори и т.н. И хич не се страхуваше от Пиночет,докато последния беше жив и от другите личности. Когато пишете за дадена страна,трябва да имате по-широк поглед. Да,трагично е ,че има жертви като поети,журналисти и др.,но насила никой,никого не кара да се занимава с революции,преврати и пр. Мирния път е пътя на прогреса,насилието само води до насилие. Хитлер,сам си сложи главата в торбата,нападайки Съюза,сигурно съвсем не е изпитвал радост,преди да погълне отровата,нали. Четене му е майкта Г-н Владимиров,само четене,без лозунги и заклинания... Та,впрочем,кога започва борбата срещу германския нацизъм,имате думата.

    ОтветитьУдалить
  19. Г-н Съвсем Анонимний,след изписването на Вашата теза ,че Германия никога не е била фашистка страна ,аз вече просто нямам мотивация да споря с Вас.В българските кафенета е пълно с такива като Вас окъснели демократи ,които отдавна развиват Вашата теза и относно България т.е. че и в България никога не е имало фашизъм,а се е разпространявала само фашистка литература.Аз на тези квартални Цицерони ли да вярвам /роден съм в края на войната/ или на хиядите паметници на загинали антифашисти у нас,сред тях и деца.Не,аз не съм любител на спорове и дискусии в кафенета и градинки с късни демократи ,този блог започва да ми заприличва на нещо такова от вашите излияния,та не се знае кога пак ще го посетя отново заради философи като вас за които да кажат на черното бяло е проста работа .Пък и Пушкин има съвет за такава ситуация и смятам да се възползвам от опита на Александър Сергеевич.

    ОтветитьУдалить
  20. Г-н Вlадимиров,не аз казвам,че Германия не е била фашистка страна,а самите германци,самите германски нацисти. Нито едиn обикновен член на НСДАП-национал-социалистическа,германска,работническа партия не се е определял и назовавал "фашист",още повече пък,нацистките лидери. Ако знаете подобни примери,дайте ги,за да можем да се запознаем и ние с тях.В самото име на партията никъде няма думата "фашистка". И никой не може да слага на която и да е организация имена и епитети,ако самите членове и създатели на партиите не го казват. Ето,ВКП(б)-никой няма право да нарича тази партия нито фашистка,нито нацистка,нито либерална,нито демоктатическа,нито християнска. Само съветските комунисти-болшевики имат право да определят техните идеи,позиции,етикети и пр. Толкова ли е трудно да го разбрете това. Книгата на Председателя на НСДАП,Адолф Хитлер, е преведена първо на руски език,лично по молба на Сталин и никъде,той не назовава геманските национал-социалисти за "фашисти". Да не би да искате да кажете,че Вие по-добре от Сталин знате кой какъв е бил по онова време,когато самият Вие,не сте бил роден. Четете Г-н Владимиров,четете съвременните руски книги,учебници и особено сайтове. Прегледахте ли GULAG.IPVNEWS.ORG.

    ОтветитьУдалить
  21. Г-н Владимиров,закъснях с отговора на личните закачки по мой адрес.
    Първо,аз не съм философ,а историк,второ завършил съм аспирантура в Москва и държа че познавам историята на СССР много добре,изучавал съм една година "История на КПСС",познавам много руснаци,както и руснаци с комунистически убеждения,познавам добре и литературата на руския народ. Вие добре сте се ориентирал към Александър Пушкин,повече от похвално е,но не е ли време да се ориентиране и към другия велик руски Александър,да,сещате се,Солженицин,нищо ли не сте чели от него.
    Трето,не посещавам кафенета,защото не пия кафе и алкохол,не съм и пушач.
    Четвърто,не съм се определял нито за демократ,нито и за недемократ,поради простата причина,че не съм политик,а учен.Не съм определял и никого тук,за такъв. Гостоприемството,което ни оказва Българскта редакция на РГРосии и толерантността на водещия тази рубрика,Г-н Попов ,са основа за добър тон и коректност,мина времето на емоции,заклинания и др.
    Пето, България не е определяна в Съветските дипломатически документи,нито като нацистка,нито като фашистка. Има само няколко споменавания от пропаганден характер,назовавана монархофашистка. Няма българска нацистка(фашистка) партия и организация,която да е управлявала страната и да е изграждала нацистко-фашистка държавана структура. Ако знаете,подайте такава информация. Кои са българските лидери и техните национал-социалистически или фашистки убеждения и каква е тяхнта доктрина???
    В България не е издавана нацистка литература,в пресата и радиото няма материали,които да пропагандират нацизъм и фашизъм. Имало е отделни личности,които са се въодушевявали от Германския национал-социализъм,но е имало и хора,които са изпитвали същите чувства и към Съветския болшевизъм. Което съвсем не означава,че Царство България е била нацистка ,или болшевишка страна.
    Шесто,в България не е имало антифашистка борба,защото държавата не е била фашистка, структурата и органите на властта не са имали нищо общо с Германския нацизъм и Италианския фашизъм.
    Седмо,ако не сте съгласен с горното,кажете кога започва антифашистката борба,кой я организира,кой взима решение за началото й и къде. Какви са мотивите за тази "антифашистка" борба и срещу кого в България се е водила. Но без емоции и заклинания,без лозунги и демагогия. Факти,документи,събития, свидетели и т. н.
    И накрая,не бива да четете така усилено посочения сайт,вземете си малка почивка и после пак.

    ОтветитьУдалить
  22. Благодаря ви Съвсем Анонимний.Участвах усилено в четене и писане в сайта с цел единствено да въвлечем двамата в дискусията повече читатели и списователи.Иначе излишно време за такива занятия нямам-Наистина с вашата биография не мога да се сравнявам - навремето като безпартиен не съм завършвал нито аспирантура в Москва,нито партийни школи и не съм изучавал историята на СССР и КПСС.В Москва съм бил през целия си живот едва за ден-два и то на отиване и минаване за един далечен руски град в Кавказ,където щастливата съдба ме изпрати за седмица в командировка.Не съм ял с години руски хляб по съветски вузове и школи ,не съм задирял стахановски северни красавици ,както това се случваше на много партийни колеги ,които след 1990 година забравиха даже къде се намират домовете за българо-руска дружба .Но въпреки "безславното си минало на човек неопознал на място Русия и историята на СССР" съм обичал винаги искрено тази страна,този народ и продължавам в същия дух.Оттук са и емоциите с които реагирам срещу всяка дума на неблагодарност и несправедлива оценка към народа,на който днес в голяма степен светът дължи цивилизованото си донякъде съществуване и прогреса.Намерете си в такъв случай друг спаринг партньор ,за да продължавате да блестите с аргументите си и с познанията си по история на СССР и КПСС ,а аз ще си продължа трудния път да заработвам като честен труженик хляба си ,а за това много трудно наистина се намира излишно време за спорове с капацитети по Восточния въпрос ,каквито в България е имало винаги,още от времето на Любен Каравеловия Хаджи Генчо,фен на ингилизите и опонент на емоционалния Дядо Либен.

    ОтветитьУдалить
  23. Да,Г-н Владимиров,добре е ,че се отзовавате на моите коментари,но се държите някак си неадекватно,какво значи,че не можете да се сравнявате с моята биография,това не е възможно,нито моята,нито Вашата биография имат отношение към сериозните исторически въпроси,особено тези,свързани с Българо-Съветските отношения и историята на ВСВойна. Поне аз не намирам никаква връзка. Нито аз знам Вашата,нито Вие ,моята,ние дискутираме факти и събития,които нямат нищо общо с нашите личности-възраст,образование,възпитание,политически убеждения,семейно и професионално положение,.....ние говорим за Втората Световна война. Второ,да, ял съм съветски-руски хляб,както са яли български хляб,всички съветски-руски представители ,живеещи в нашата Родина-Царство България,НРБ и Република България. Както и всички съветски представители в САЩ,яли са американски хляб(съвсем не костарикански),нали се сещате ,че Съветското посолство не е внасяло от Съюза съветски хляб.
    Трето,бях член на БКП доста години и като такъв учех в Съюза.Четвърто,имах познанства,приятелства и интимнин връзки с рускини,литовки,азарбайджанки,татарки и една украинка,което не говори нищо лошо,за никого,не може и без такива връзки,мои колеги се ожениха за съветски гражданки и не виждам нищо особено.
    Четвърто,и аз изпитвам респект към руския народ и голямо съжаление,че този народ е най-големия народ-страдалец в човешкта история за всички времена.Само през 20-ти век,бизо 100млн. съветски граждани са напуснали този свят насилствено-около 30млн. във ВСВойна,около 14млн в Гражданската война,над 12 млн. от глада през 30-те години,а останлите са загинали в съдебните и извънсъдебните масови репресии,милиони са згинали в лагерите на ГУЛАГ. Само в деня на смъртта на Сталин-05.03.1953г. ,е имало в лагерите над 3,5млн. затворници(вкл. Благой Попов). Е,как нормален човек да не изпитва добри чувства към такъв народ,аз мога да се закълна,че по-благ,по-добродушен и по-гостоприемен народ от руския няма на този Свят,иазпитвал съм тези чувства лично. И сега говоря всяка седмица с мои приятели в Москва и съпруги на мои колеги в България,истинско удоволствие е да се говори с истински грамотни и честни хора като мнозинството руснаци. (Има и много гадове,но аз нямам връзки с такива).
    Пето,изглежда не правите разлика между Съветския(Руския) народ и неговите държавни лидери,което е много важно,много съществено. Нали има разлика между пияницта от квартала ,бай Илия и Свети Илия. А несправедливо е ,да се оприличава един свестен,невинен народ ,с неговите палачи-вътрешни и чужди.
    Шесто,не е изискано да се оприличава който и да е народ, като двигател за всеобщия човешки прогрес,да,руския народ е един от най-достойните,но има и други народи,чието развитие и достойнсто са допринелси за прогреса в живота.
    Седмо,моите аргументи съвсем не ги считам за блестящи,те не са и мои,а на руските учени,инженери,учители,политици,журналисти,публицисти,работници,колхозници,военнослужещи,служещи от секретнитте органи,маршали,генерали,редници и пр.
    И накрая,не Ви считам за спаринг-партньор,а за обикновен любител и слушател на РГРосии. И осмо,последно,Източния въпрос е далеч от моите знания,аз се занимавам с Българо-Съветските и Българо-Руските отношения и връзките на лична основа между българи и руснаци,които горещо приветствам.

    ОтветитьУдалить
  24. Г-н Попов,чета днес на няколко езика информацията,публикувана на РГРоссии и материали от други медии,че на Съветския Съюз не е обявявана война от страна на Германия. Ако правилно съм разбрал информзцията,бих изразил съжаление,не мога да повярвам,че редакцията на може би най-голямата радиостанция в Света,не знае какво се издава в съвременна Русия. Има цяла книга,официално,държавно издателство "Документьй 1941год" .Там е публикуван Меморандума на Правителството на Германия,връчен на посланик Деканозов в Берлин и на Председателя на НКИД-Молотов ,в Германското посолство в Москва. Направо не мога да повярвам,това е много жалко,язък за труда на безброй руски изследователи,учени,писатели,публицисти,журналисти,не е за вярване,потресен съм.Разбира се ,този документ не може да намали скръбта на хората,нито да унижи саможертвата и героизма на съветските военнослужещи и граждански лица,но историята е точна наука и не бива да се правят такива неща.

    ОтветитьУдалить
  25. Геннадий - Благодаря сайта и на блога за възможността за изясняване мнението на руската страна по многото въпроси на международното положение. След като беше закрито (за голямо съжаление) предаването на живо от Русия, сайтът остана единствен за изясняване на мнението на Русия. Това мнение, зачитайки ролята на Русия, е важно за нас, българите. В тази връзка бих искал да зная мнението на руската страна относно започващите руско-американски преговори на високо ниво в Москва. Какво очаква Кремъл от тях, какви са перспективите за тяхното развитие? И какво ще е тяхното влияние върху двустранните българо-руски и българо-американски отношения? Интересува ме най-вече прогнозата за влиянието на тези преговори върху България, как двете гледат върху България, зачитайки факта, че, първо, България е членка на НАТО и, второ, в България има две американски бази. Предварително благодаря за отговортите и оставам с надеждата, че все-пак ще се възобновят предаванията на живо от Москва.

    ОтветитьУдалить
  26. Ами то както е тръгнало може да прескочим годишнината от установяване на дипломатически връзки между България и Русия?Чух че в София се открила изложба ,но на други места в България май е пълна тишина по тази годишнина?
    Пак ли се плаща данък на политическата конюнктюра,е ,вече ме е срам наистина да живея сред такива киракстефчовци ,бивши кавалери на партийни червени билети ,а днес -слуги на запада,които се ослушват дали да отбележат тази годишнина по разните етажи на властта...

    ОтветитьУдалить
  27. Румен Попов18 июля 2009 г. в 20:34

    Уважаеми Антон, анонимен и други посетители на блога.
    Благодаря Ви за участието в нашата дискусия. За съжаление, 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия я прескочихме. Или ако трябва да бъда по-точен, прескочиха я, не я забелязаха официалните власти в България. Едва ли с една изложба може да се даде оценка на тази годишнина, на многовековните връзки между двете страни.Едва ли може да бъде оправдание пренебрегването на тази годишнина, предстоящата смяна на правителството. В нормалните държави, премиер и министри до последния ден на пребиваването но своите постове изпълняват задълженията и функциите си. Но явно това не се отнася до българското правителство. Дори външният министър Ивайло Калфин не си направи труда да даде изявление, интервю за руски или български медии.
    Предизвикват известна тревога и първите стъпки на бъдещия български премиер Бойко Борисов - искането да обяви временен мораториум на всички големи енергийни сделки- има се предвид преди всичко строителството на АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток". Наистина, в неделя, 14 юли, Борисов заяви пред "нова телевизия, че строителството на ядрената централа трябва да продължи. А по отношение на "Южен поток" комисия от експерти ще направи аудит на сключените договори по проекта. В същото време, без всякакъв аудит, премиерът Станишев подписа в Анкара междуправителствено споразумение за реализацията на газопровода "Набуко". Но зад него са интересите на Брюксел и Вашингтон.
    Според представители на ГЕРБ, за съответния аудит за "Южен поток" може би ще бъдат необходими една-две седмици. Да не забравяме, че подобна ситуация беше създадена в Сърбия. През януари 2008 година страната подписа с Русия протокол за продажбата на "Газпромнефт" на 51% от акциите на нефтопреработвателния комбинат "НИШ". След това правителството в Сърбия се смени, част от чиновниците поискаха да бъде преразгледан договора, останалите обещаха, че всичко ще се реши бързо,задръжка със сделката няма да има. Но тя в крайна сметка беше потвърдена едва през февруари 2009 година/протакане от 13 месеца/.
    Подобно протакане от страна на новото българско правителство и премиер по отношение на "Южен поток" може да доведе просто до изпадането на България от веригата на тръбопровода. Едва ли "Газпром" ще се съгласи на дълго протакане. Още преди половин година в руските медии се заговори за резервен вариант на трасето на "Южен поток" - вместо през българска територия, през Румъния. Ако това стане, то България ще пропусне реалния шанс да стане страна-транзитьор на оше един газопровод. Защото участието на София в "Набуко" въобще не е алтернатива на участието й и в "Южен поток". От това значението на страната като важен енергиен център само ще се увеличи. А ако остане само с "Набуко", то ролята на такъв център, без съмнение, ще премине към Анкара. Надявам се, че новото правителство няма да пропусне този шанс с "Южен поток". Но може би моите надежди се основават на логиката, а тя не винаги присъства в действията на българските управляващи. Знаем, с каква лека ръка, в стремеж за угодничество и лакейничене пред Брюксел, .тогавашното българско правителство отстъпи/или по-точно се продаде/ за АЕЦ "Козлодуй". Дали човек се учи от предишните си грешки, ще научим скоро.
    Румен Попов

    ОтветитьУдалить
  28. http://www.facebook.com/album.php?aid=25372&id=1677950697&l=0a03ac27b1

    ОтветитьУдалить